Ökoiskola éves beszámoló 2016/2017

Erre a tanévre is elkészült az éves Öko-munkaterv, összhangban az iskola éves munkatervével, de úgy látom, hogy egyre nehezebb szeptembertől júniusig egy tanévre előre jelezni a programokat, hiszen kapcsolataink folyamatosan alakulnak, akár a helyi, akár országos szervezetekkel, és szerencsére igen sok programlehetőség kínálkozik év közben. Röviden összefoglalom az év eseményeit:

image002

image004

A tavalyi tanév során másodszor nyertünk támogatást az MKNE által hirdetett és az IKEA Lakberendezési Kft által támogatott „Otthon az erdőben” pályázatán. Az MKNE tagjainak szavazása során további 100 000 Ft-os támogatást kaptunk az IKEA-tól egy olyan kirándulás megvalósításához, amely során iskolánk tanulói egy közeli erdei iskola szakmai programján vehettek részt. A kirándulásra 2016. október 7-én került sor, a 4.a, 4.b és a 8. a osztályok részvételével, az utazáshoz buszt rendeltünk. A program megvalósításhoz a Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központ – Magosfa Alapítvány minősített erdei iskola programjai közül választottunk. Az oktatóközpont munkatársai szeretettel vártak minket.

 

image006

Szeptember végén takarítási világnapon az iskola környékén szedtünk szemetet, az év során a pályatakarítást igyekeztünk megvalósítani az osztályokkal.

 

image008

Már ősszel elindultak a kirándulások, a nyolcadikosok főleg szombati napokon, havi szinten, majd februártól hetente voltak valahol, de nagyon eseménydús volt az alsó tagozatosok élete is. Az Állatok Világnapja alkalmából és az év során még egyszer tavasszal is sünökkel és a felelős állattartás szabályaival ismerkedhettek vendégeink segítségével.

 

image010

Ősszel és tavasszal papírgyűjtés volt iskolánkban, és igyekszünk a papírfelhasználást is ésszerű keretek között tartani és az újrahasznosítás ajánlani.

November 12-én hulladékgazdálkodásról és komposztálásról szóló előadáson vettem részt a Herman Ottó Intézet szervezésében és Dr. Béres András segítségével értékes kiadványokhoz jutottunk.

Kántor Pál Zoltánné ebben az évben is szervezője és az osztályokkal megvalósítója volt a Hulladékcsökkentési Hétnek : „Hulladékból termék” kiállítása ősszel és tavasszal, az Öko-héten is nagy sikert aratott.

 

image012

image014

 

A madáretetés novembertől folyamatos volt, de sajnos ezen a télen széncinegéket nem láttam az etetőnél. Jövőre új etetőkre és etető helyekre lesz szükség. Sajnos a komposztálónk végleg tönkrement, ha lehet, ősszel újra kell gondolni a lehetőségeket ezügyben. A kisudvar fű borítása teljesen kikopott, a füvesítést mihamarabb el kell kezdeni, ez az iskolai szünetek idején valósulhat meg.

Februárban tagja lettem a Zöld XVII Környezetvédelmi Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesületnek, Kozák Balázs meghívására részt is vettünk a Merzse –mocsárhoz szervezett „Vizes  sétán „

A Víz világnapja alkalmából tanórákra szerveztem kis háziversenyt a felső tagozat összes osztályában  ,a negyedikesek pedig látogatást tettek a kőbányai víztározónál. A nyolcadikosokkal filmet forgattunk a Rákos-patakról, pályaművünket. és a készítőt, Wolf Pétert a 8. a osztályból  a Zöld XVII  Egyesület értékes ajándékkal díjazta.

Az Öko-Héten plakátok készültek Föld Napjára, sok időt töltöttünk a szabadban, tematikus napokon  ( vízvizsgálat a pataknál, talajvizsgálat , állat-és növényismereti séták).

Április 28-án Dr. Béres András és munkatársai bemutatót és előadást tartottak a patak parton a víz élővilágáról és védelméről, a gyerekek nagyon élvezték, hogy testközelből vizsgálhatták, megérinthették az élőlényeket.

image018
image016

Év végén iskolánk hatvan tanulója erdei iskola programon vett részt június 6-10 között, Salgótarjánban, sok kirándulással, tartalmas programokkal.

A következő tanévben szeretném ha minél több közös program valósulna meg az említett szervezetekkel, valamint megoldást találni a felsorolt problémákra.

 

Budapest, 2017. június 15.

Balázs Ágnes