Országos Bibliaismereti Verseny

Idén már 24. alkalommal rendezték meg a „Velünk az Isten!" Országos Bibliaismereti Versenyt a Kecskeméti Református Általános Iskolában, március 31-én és április 1-jén. Az iskola dísztermében pénteken délelőtt kezdődött az esemény, amely délután a dramatizált darabok előadásával folytatódott. (Fotók: Csősz Győző, Kovácsé Sz.Andrea, Czap Krisztina)

"Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” Róma 8,31. – verse volt a bibliai vezérvonal.

Ebben az évben az ország 17 református iskolájából, 24 csapat, 117 fővel érkezett, hogy a kétnapos versenyen sokoldalú megmérettetésben, írásbeli és szóbeli vetélkedők során számot adjanak arról, mennyire ismerik a Bibliát. Iskolánként, két különböző korcsoportból egy-egy csapat indulhatott.

A rendezvény színfoltja a péntek délután volt, amikor a kisdiákok színpadi előadásban jelenítették meg az Ószövetség prófétai történeteit. Rövid szabadidőben ismerkedhettünk Kecskemét városának nevezetességeivel, csodás épületeivel.

    dsc_4578

És most egy kicsit részletesen: pénteken korán reggel, Kovácsné Andi és Lóth Dani apukájának, Attilának segítségével, izgatottan indultunk el a Kecskeméti Református Általános Iskolába, a verseny helyszínére, két 3.osztályos (Kovács Kincső, Millisits Hanga), három 4.osztályos (Géczy Janka, Fodor Alex, Lóth Dániel) és öt 8.osztályos tanulónkkal (Kovács Dorina, Volek Eszter, Storch Jázmin, Balla Petra, Morairu Katalin).

Az érkezést és a regisztrációt követően, átöltözni volt csak ideje a gyerekeknek, pár vendégváró falat után már indultunk is az ünnepélyes megnyitóra. A köszöntést és a nyitó áhítatot a díszteremben hallgattuk meg, Tóth Attila igazgató úr és Komádi Róbert intézményi lelkész úr tolmácsolásában. Minden résztvevő kapott emlékül egy kis ajándékcsomagot.

11 órától kezdődött fiataljaink írásbeli megmérettetése, két külön teremben, korosztályuknak megfelelően beosztva. A feladatokat csapat-szinten kellett megoldani.

20230401_085827

Ezt követően elfogyasztottuk ebédünket, majd sor került a színpadi dramatizált biblia jelenetek gyakorlására, főpróbájára, végül 13.30-kor elkezdődött élesben az iskolai csapatok színdarabjainak előadása. A korhű feldolgozástól kezdve a modern megjelenítésen át a humoros átiratokig, nagyon színes és színvonalas, egyedi, komplex vagy épp egyszerű darabokat láthattunk a gyerekek előadásában. Találkozhattunk vicces Ézsauval, menő királyokkal és humoros Góliáttal, de szívmelengető álmokban is jelentek meg ószövetségi történetek Jonatánról és Dávidról, vagy éppen erősen szuggesztív drámai megoldást is láthattunk, ütős, katartikus végkifejlettel.

dsc_4831 dsc_4678
dsc_4934 dsc_4750

A mi kis csapatunk egy ószövetségi korszakot jelenített meg Jeruzsálem lelkileg hanyatló idejéből. Egy bálványimádó, Istentől elfordult zsidó nép életét tárja elénk, amelyben Jósiás, mint istenfélő király, Istent követő lelkével, hűséges helytállásával próbálja a népe szívét visszafordítani az Úr felé.

dsc_4752 dsc_4756
20230331_145832 dsc_4762

   20230331_145951

Nagy összhangban, erős izgatottsággal, de annál nagyobb örömmel léptek színpadra a gyerekek. Végig ügyesen szerepeltek, stabil szövegmondással, bátor kiállással. A jelenet végén felcsendülő református dicséret is szépen, egybehangzóan csengett, Kovács Kincső fuvola és Kovács Dorina gitárjátékával kísérve. A darab után felszabadultan, fellélegezve nézték a többi iskola diákjainak színpadi játékát.

20230331_201235   A napot vacsorával zártuk és elfoglaltuk szállásunkat az internátusban. Majd egy esti sétát tettünk Andi néni ötletén felbuzdulva, meghallgattuk a 20 órakor felcsendülő harangjátékokat, megnéztük a Kecskeméti Színház épületét a sétáló utcákon nagyot csatangolva. Visszatérve kezdetét vette a társas-pizsama party. Mivel mindenki nagyon fáradt volt, még emberi időben sikerült nyugovóra térnünk.

Szombat reggel kicsit gyűrödten ébredve pakoltunk, vicceskedve bolondoztunk (hiszen április 1. volt!), reggeliztünk és a 8 órai áhítatra igyekeztünk a református templomba. Dr. Szénási Lilla tiszteletesasszony a választott textus alapján bátorította a gyermekeket az ige mélyebb megértésére, és indította útnak őket a következő megmérettetésre. A csapatmunkával megoldható írásbeli forduló 9 órakor kezdődött.

20230401_130930

Ez idő alatt Andival szakmai fórumon vehettünk részt. A zsűri kiváló szakmai hozzáértéssel minősítette a színpadi darabokat, adtak tanácsokat a jövőre nézve, vagy éppen fogalmaztak meg kritikát, amiből épülni lehetett. Szorgalmasan gyűjtöttük a hasznos gondolatokat. Megerősítették a felkészítőkben azt is, hogy milyen fontos az Úr zenés dicsőítése az ige hirdetése mellett, buzdítottak bennünket arra, hogy a ránk bízott gyermekeket, ennek szellemében neveljük, terelgessük intézményeinkben, teljes örömmel, és Isten dicsőségére!

Időközben megtekinthettük Andival a versenylapokat, amiket a gyerekek megoldottak, és amit a szervező kollégák javítottak, pontoztak.

A vendég-tanáriban mindig friss kávéval, házi süteményekkel várták a pedagógusokat, felkészítőket (melyet gyakran meg is látogattunk ) sőt, a gyerekek is minden forduló után meleg teával, pogácsával frissülhettek fel.

A szeretetteljes vezetés, segítség, a magasfokú szakmaiság (katechetikai, drámapedagógiai, zenei) és Krisztusi lelkület egyaránt átitatta ezt a két versenynapot. Az eredményhirdetésig még volt időnk egy sétára a parkban, fagyiztunk és sütiztünk (és majdnem kávéztunk ) a közeli cukrászdában, meglátogathattuk a templom tövében működő keresztyén könyvesboltot.

20230401_111504

Zsűrizéskor az első három helyezett kapott díjazást korcsoportonként, illetve a színpadi jelenetekből minden iskola, a színdarabjának legkiemelkedőbb oldalát említették meg. Akik nem értek el helyezést, vagy nem kaptak oklevelet, azokra is gondoltak egy szép virággal és emléklappal. Többször kiemelték a hétvégén, hogy bár ez egy országos verseny, de az elsődleges cél, Isten Igéjének jobb megértése, élményszerűvé tétele, kapcsolatok építése a gyerekek között, és az élmények sorozata, amely mindenkit összeköt a társával és az Úrral! Tapasztaltuk, hogy ez nem csupán vigasztalásként használt üres sallang, hanem valóság! Örömmel és élményekkel gazdagon térhettünk haza.

20230401_140016

(II.korcsoport/ 3.helyezés)

20230401_140046

(IV.korcsoport/ 6. helyezés)

 

Minden területen gazdagabbá válhattunk, és őszinte, hálás szívvel köszönjük intézményünk vezetőségének és a szülőknek a szeretetteljes lelki és anyagi támogatást, a kollégáknak és Kovácsné Sz. Andinak pedig a maximális segítséget, megértést, rugalmasságot a felkészülési időszakban!

Soli Deo Glória!

Czap Krisztina, református hittanoktató